Tuesday, March 13, 2012

MPN UNISEL 2012...

Majlis Perwakilan Nuqaba’ Universiti Selangor (MPN UNISEL) telah merangka dan menggerakkan banyak program / aktiviti di dalam dan luar kampus. Pada semester ini (2/2011/2012), MPN UNISEL telah mula bekerja sejak awal pembukaan semester bagi merangka gerak kerja sepanjang semester. Walaupun ada beberapa program yang tidak dapat dilaksanakan kerana kekangan masa dan kesibukan dengan aktiviti lain, namun MPN UNISEL terus memacu ke hadapan dalam usaha untuk melahirkan mahasiswa yang bukan sahaja cemerlang dalam akademik, tetapi juga mantap dari aspek sahsiah diri (spiritual). Berikut merupakan senarai aktiviti semester ini yang digerakkan oleh MPN UNISEL:

 • Menghadiri Program Santai Anak Muda bersama GeMS di Masjid Shah Alam (1 bas) – Ceramah Ust Azhar Idrus sempena tahun baru Masihi. (Jemputan daripada GeMS)
 • Mengendalikan Karnival Khair Al-Ummah pada 15 – 18 Februari 2012 di Universiti Selangor dan mengendalikan program Amal Islami dan sukan air (berkayak) bersama Kelab Mahasiswa Pengajian Islam (KMPI) dan kumpulan nasyid Nur I See Unisel.
 • Mengendalikan Usrah Kampus bagi subjek ZKU 1112. Antara gerak kerja yang dilaksanakan:
o   Kendalikan kelas Kokurikulum pada hari Rabu
o   Slot Persediaan Amali Solat
o   Amali Wuduk, Solat, dan Bacaan
o   Slot ‘Ini Sejarah Kita’
 •  Mengendalikan Karnival Kokurikulum
 • Mengendalikan Program Bersama 3 Imam Muda sempena Karnival Kokurikulum
 • Mengendalikan Program bersama Imam Muda – Khutbah Jumaat dan Imam (2 kali)
 • Membantu gerak kerja Program UniSmart 2012– Fast Track SPM
 • Menggerakkan Kumpulan Tutor (MPN TUTOR) di bawah Exco Pendidikan MPN UNISEL bagi mengadakan kelas pembelajaran tambahan kepada pelajar-pelajar UniSmart 2012. Kelas diadakan pada waktu malam (selepas Isyak) selama 2 jam bagi subjek-subjek seperti Matematik Tambahan, Matematik, Bahasa Inggeris, dan Bahasa Arab. Subjek teras yang lain juga diajar pada waktu-waktu yang disediakan mengikut jadual.
 • Mewujudkan kumpulan nasyid muslimat pertama di bawah Unisel.
 • Membantu melancarkan lagi program-program di bawah Masjid Unisel / Pusat Islam Unisel seperti Kursus/Seminar/Program dan sebagainya.
 • Menggerakkan program usrah mingguan (PESAT) pada setiap hari Rabu malam (selepas Isyak).
 • Mengadakan perjumpaan antara Persatuan Islam Kampus bersama Pengarah Pusat Kokurikulum UNISEL bagi membincangkan pelan gerak kerja Usrah Kampus dan kepentingan usrah dalam organisasi.

MPN UNISEL masih merangka beberapa program yang bermanfaat bagi membuka minda dan mengukuhkan rohani mahasiswa agar sentiasa mendekatkan diri kepada Allah dan dalam masa yang sama terus komited dalam usaha menuntut ilmu pengetahuan agar menjadi insan yang cemerlang di dunia dan akhirat.

Kami barisan kepimpinan MPN UNISEL akan terus berusaha untuk membentuk suasana kampus yang sejahtera dan terus menjana modal insan yang berkualiti.

MPN PRESS


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MPN  dan Nur I See Menjadikan Masjid Sebagai Pusat Gerakan

MPN UNISEL dan Kelab Nasyid Nur I See telah diberikan sebuah bilik gerakan khas yang bertempat di Masjid Universiti Selangor. Dengan berpusat di Masjid, MPN dan Nur I See dapat sentiasa mengimarahkan Masjid Unisel dan dalam masa yang sama melancarkan lagi gerak kerja organisasi. Semoga dengan kemudahan yang diberikan oleh Pusat Islam dapat dimanfaatkan sebaiknya oleh semua ahli majlis, jawatankuasa kerja MPN dan juga Kelab Nasyid Nur I See...

MPN Unisel sejak awal penubuhannya telah menjadikan Masjid sebagai pusat gerakan utama organisasi, malah hampir keseluruhan aktiviti dan perancangan MPN dilaksanakan di Masjid Unisel. MPN juga sentiasa mendapat kerjasama erat daripada Pusat Islam Unisel dan juga Bahagian Hal Ehwal Pelajar Unisel. Jalinan kerjasama ini membolehkan MPN bergerak lebih pantas dan lancar walaupun hanya dianggotai oleh sebilangan kecil ahli majlis yang dilantik melalui sistem syura.

Dengan harapan untuk menjadikan masjid sebagai 'One Stop Center', MPN Unisel dan Nur I See kini  bersatu menggembleng tenaga bagi memperbanyakkan lagi aktiviti di Masjid khususnya yang berkaitan dengan pembangunan sahsiah diri. Gerak kerja MPN Unisel juga banyak dibantu oleh Kelab Mahasiswa Pengajian Islam (KMPI) yang sentiasa memberikan kerjasama positif dalam menjayakan setiap perancangan bersama. Semoga Terus Maju.

MPN PRESS

No comments: